Aidonnäköisiä risukoppia syntyi tukkukaupalla sidontailtapäivänä, 5.2.2017

Markus Syrjälä sidotutti risukoppia. Mitä ihmeen risukoppia? No, risukoppa jäljittelee vesiperhosen toukkavaihetta, missä toukka kerää suojakuorekseen kaikennäköistä pohjan materiaalia: risua, kivenmurusia jne. Toukan pää pilkottaa risukoppakuoren toisesta päästä jalkojen kera. Risukopan voi sitoa myös jigikoukkuun, jolloin koukun kärki osoittaa ylöspäin vähentäen pohjatärppejä.

Risukopan materiaalina voi olla monenlaista materiaalia, tässä lueteltuna joitain. Risukoppa on siitä mukava perho, että siihen voi käyttää myös muista perhoista jääneitä sidontamateriaalin jätteitä.

Risukoppa kelpaa mm. harjukselle, taimenelle sekä luonnonravinnolle tottuneelle kirjolohelle. Toimii sekä virtavesissä että järvessä. Perholla kalastetaan pohjan tuntumassa jäljittelemään oikeita risukoppia.

Risukoppa
Koukku: pitkävartinen uppoperhokoukku kokoa #8-10
Lanka: valkoinen ja tumma
Toukka: valkoinen sidontalanka, silkki, kirurgin hansikas lateksista, tai vaalea wolfram/tungsten kuula.
Jalat: Tumman höynenen siikasten juuret, jotka repäistään sulan ruodosta
Painotus: Kuparia koko rungon osalle. On olemassa myös muitakin lyijyttömiä painotusmateriaaleja kuparin lisäksi, kysy alan liikkeistä.
Runkomateriaali: tummasävyisten höyhenten siikasia sekoitettuna ja dubattuna. Pikaliimaa laittamalla rungolle ennen dubbinkia parantaa risukoppamateriaalin pysymistä rungolla.