Juha Viistan Viisteli

Viisteli Taisi olla kesällä 1993 Puuskakosken SM-karsinnassa, kun törmäsin sairaannäköiseen perhoon, jota ensialkuun kuvittelin paikallisen sisäpiirin vitsiksi. Kaksi viikkoa myöhemmin väsyttelin #4/5 vavalla 3,4 kilon taimenen kyseisellä hirvityksellä.Tuo perho oli supertinseli.

Kisakäytössäkin tinseli on osoittanut mahtinsa, mutta hyvääkin voi aina parannella. Vuosia sitten pähkäilin kisoihin sopivaa yleisperhoa, ja erinäisten kokeilujen jälkeen päädyin nykyiseen VIISTan tinsELIin eli VIISTELIin.

Kisoissa tarvitaan perhoa, joka ei sekoa nopeasti ja toistuvasti heitettäessä – ja jolla saa kalaa. Valitettavasti tavallinen tinseli – ainakin minun sitomanani -on tämän tästä siipi solmussa tai koukku nurinpäin perukkeessa. Toisaalta perin laiskana ja keskinkertaisena sitojana perhon piti olla helppo ja nopea tehdä. Toisin kuin esikuvansa VIISTELI on painotettu, jotta saadaan aikaiseksi houkuttelevampi keinuva uinti. Kooltaan perho on huomattavasti tavallista tinseliä pienempi: parhaiten ovat toimineet noin 5-6 sentin versiot, mutta myös suuremmatkin ovat kelvanneet..

Olen käyttänyt perhoa muutaman vuoden hyvällä menestyksellä. Viime keväänä voitin Merikarvian SM-karsinnan lähinnä VIISTELIn ansiosta. Valvojan ilme toisen jakson alussa ei olisi voinut olla säälivämpi, kun hän näki perhoni. Neljän kalan ja viiden karkuutuksen jälkeen hymy oli huomattavasti väkinäisempi. Saamistani kahdeksesta kirjosta viisi tuli tällä perholla, ja karkotuksia oli tusinan verran. (Tommikin oli purra kieleensä, kun toin perhon kuvattavaksi…).

Erityisen hyvin perho tuntuu toimivan tummahkossa vedessä, mutta se on kelvannut myös keskisuomalaisille kirkkaiden vesien taimenille – ja jopa järvi- ja purokalastuksessakin. Perhoa heitetään ylävirtaan, alavirtaan, virran poikki – tai miten vain. Tärkeintä on jatkuva perhon uittaminen vavan kärkeä epäsäännöllisesti, terävästi nytkyttäen. Kyllä toimii. Ja uusin versio on jo aivokopassa valmiina, mutta jääköön paljastamatta…

Viisteli

koukku: #6-10
painotus: lyijylankaa kierretään koukun etupäähän
lanka: fluorioranssi
pyrstö: 3-4 sentin pituinen kimppu eripituisia ja -värisiä flashabousuikaleita (punainen/sininen/kulta/hopea/violetti/ helmiäinen); esim. Lureflash Mobile (väri: multimix)
runko: Noin 5 sentin nippu flashabousuikaleita takaviistoon.
pää: fluorioranssi sidontalankakaulushäkiläksi sidontalangalle niin, että kimpun alapää (tai molemmat päät) jää hapsottamaan auki. Sitten dubattu flashabou kierretään rungoksi ja irtonaiset tinselisuikaleet jäävät hapsottamaan joka suuntaan. Sitten sidotaan seuraava kimppu ja tarvittaessa vielä kolmaskin. Viimeisen kimpun hapsut käännetään sidontalangalla dubataan

Lopuksi perho rypistellääni sormien välissä (elää paremmin vedessä) ja haluttaessa leikataan ylipitkät tinselisuikaleet alapuolelta lyhyemmiksi (ei välttämätöntä).

Ehdottomasti ei kannata kokeilla…